Maitotyttö ennen

Maitotytön työn historiaa

Maitotyttö valittiin joka kevät kansainvälisen maitopäivän aikoihin.  Kansainvälistä maitopäivää on vietetty eri maissa maailman ympäri vuodesta 1954 lähtien. Maitotytön esikuva on Brittein saarten Dairy Queen, Meijerikuningatar. Suomalaisen Maitotytön valinnasta vastaa Maito ja Terveys ry.

Suomalaisen Maitotytön historian alkuvuosina, 1970-luvulla, meilläkin harrastettiin "kuninkaallisia" eleitä. Maitotyttö-kandidaatit ajelivat upeissa museoautoissa punaisiin viittoihin kääriytyneinä ympäri kaupunkia ja jakoivat "uskollisille alamaisilleen" jäätelöä toreilla ja aukioilla. Tänään meidän tasavaltalaisiin perinteisiimme sopii paremmin reipas, monitoiminen tyttö paremmin kuin palvottu kuningatar.

Maidon lähettiläs, maitotyttö, on elämänmyönteinen nuori. Hän on sanavalmis ja esiintymiskykyinen. Hyvä ruoka ja kaikenikäiset ihmiset kiinnostavat häntä. Omasta kunnostaan ja terveydestään hän huolehtii syömällä oikein ja reippailemalla. Maitotyttöjen liikuntaharrastukset ovat olleet todella monipuolisia. Joukossa on kilpatanssijoita, suunnistajia, vesihiihtäjiä - aerobickaajista ja lenkkeilijöistä puhumattakaan. Maitotytön koko olemus viestii terveydestä ja hyvästä olosta.

Osaako Maitotyttö lypsää? Maitotytön lypsytaito on aina kiinnostanut julkisuutta. Joku tytöistä osaa, joku on tehnyt sitä työkseenkin. Maitotytöiltä ei kuitenkaan vaadita lypsytaitoa. Riittää, kun hän tuntee lehmän antimen, maidon.

Maa tutuksi

Maidon lähettilään työ tietää matkustamista. Työkenttä ulottuu Hangosta Ivaloon. Maidon asialla kierretään maata ristiin rastiin. Työllistäjänä on usein meijeri, joka kutsuu Maitotytön esittelijäksi ja emännäksi tilaisuuksiinsa.

Maitotyttö toimii maitovalmisteiden asiantuntijana. Hän vierailee kouluissa, päiväkodeissa, liikunta-, nuoriso- ja terveysjärjestöjen tapahtumissa puhumassa maidosta, ruoasta ja niiden merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille.

Maitotyttö esittelee maitovalmisteita myymälöissä, näyttelyissä ja messuilla. Maitotytön vanavedessä kulkevat myönteinen julkisuus ja kuluttajat.

Maitotyttö on koulutettu esiintyjä, joka hallitsee juontamisen ja opetustunnit. Hän on kotonaan kaikkialla, missä puhutaan hyvästä ruoasta ja terveellisistä elämäntavoista. Maidon kalsium ja liikunta ovat tehokas parivaljakko.

Talonpoikaista eleganssia

Maitotytön tavaramerkki on reipas ja toimeen tarttuva olemus. Sitä tukee hänen perinteistä talonpoikaista juhlavaatetusta mukaileva edustusasunsa. Sinivalkoraitaisen hameen helmat heilahtavat ja sininen liivi korostaa hohtavan valkoista puseroa. Pieni kirjottu tasku lanteilla ja päivänkakkaraseppele päässä kruunaavat kokonaisuuden.

Maitotytön edustusasun on suunnitellut muotitaiteilija Tarja Vuokko, ja se on toteutettu Wetterhoffin kotiteollisuusopistossa Hämeenlinnassa.

Maitotyttö valittiin kilpailulla

Sopivia Maitotyttö- ja sittemmin Maitolähettiläs-ehdokkaita etsittiin ilmoituksilla maitotölkeissä ja lehdissä. Useista sadoista hakijoista seulottiin noin 20 sopivantuntuista nuorta haastatteluun. Joukossa on ollut poikiakin, ja kerran on maidon lähettilääksi valittukin Maitopoika. Loppukilpailu oli yleisötilaisuus, jossa kandidaatit pääsivät esiintymään ja näyttämään taitonsa Maitolähettilään työssä. Vuonna 2006 maidon lähettilään työ muuttui yhä enemmän maidon ravitsemuksen asiantuntijatyöksi.  Maitolähettilästä etsittiin työpaikkailmoituksella määräaikaiseen työsuhteeseen, joka voi olla pidempikin kuin vuosi. 

Maidon lähettiläät kautta aikain >>