Maitovalmisteiden kalsium voi vähentää aivohalvausriskiä

19.11.2015

Runsas kalsiumin saanti on yhteydessä vähäisempään aivohalvauksen riskiin, selvisi tuoreesta usean tutkimuksen yhteenvedosta. Riski oli paljon maitovalmisteita käyttävillä pienempi kuin muiden kalsiumlähteiden käyttäjillä.

Kokonaiskalsiuminsaannilla ei havaittu olevan vaikutusta aivohalvausriskiin. Myöskään kalsiumvalmisteiden käytöllä ei ollut vaikutusta.

Tutkimuksessa vedettiin yhteen 10 aihetta selvittänyttä seurantatutkimusta. Näissä oli yhteensä yli 371 000 tutkittavaa ja aivohalvauksia tapahtui yli 10 000 seurantojen aikana.

Suomessa maitovalmisteita suositellaan vähärasvaisina kolme annosta nestemäisinä ja pari viipaletta juustoa päivässä. Tästä määrästä saa hyvän annoksen kalsiumia.

Lähteet:
Tian DY ym. Calsium intake and the risk of stroke: an up-dated meta-analysis of prospective studies. Asia Pac J Clin Nutr 2015;24:245-252.

Terveyttä ruuasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014.

Lisätietoja: 
Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi