Maitovalmisteista saa kalsiumia ja proteiinia luustolle

20.10.2015

Maito ja maitovalmisteet ovat optimaalisia kalsiumin ja monen muun ravintoaineen lähteitä, joilla on tärkeä merkitys luuston terveydelle, kirjoittaa professori Rizzoli arvostetussa the American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa. Tutkimuksissa maitovalmisteiden kulutuksen on todettu vaikuttavan myönteisesti luuston vahvuutta kuvaaviin luun tiheyden mittareihin.

– Kalsium ja proteiini ovat tärkeitä luuston terveydelle läpi koko elämän, Rizzoli muistuttaa. – Erityisen tärkeitä ne ovat lapsuudessa ja nuoruudessa vahvan luuston muodostamisessa sekä ikääntyessä osteoporoosin ehkäisyssä ja luuston pitämisessä vahvana.

Maitovalmisteissa on kalsiumia paljon ja se imeytyy hyvin. Lisäksi maito ja maitovalmisteet ovat suhteellisen edullisia elintarvikkeita.

Luusto tarvitsee paitsi kalsiumia myös muita luustolle välttämättömiä ravintoaineita. Maitovalmisteissa on myös proteiinia, kalsiumia, D-vitamiinia, magnesiumia, kaliumia, sinkkiä ja fosforia. Kolmella maitovalmisteannoksella päivässä saadaan riittävästi luustoterveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita.

Tällä viikolla keskitytään luustoterveelliseen ravitsemukseen. Tänään vietetään maailman osteoporoosipäivää ja tällä viikolla luustoviikkoa.

Lähde:
Rizzoli R. Dairy products, yogurts and bone health. Am J Clin Nutr 2014;99(suppl):1256S-62S.

Lisätietoja:
ravitsemusasiantuntija Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi 
Luustoviikosta ja sen tapahtumista: www.luustoliitto.fi/
Sivusto naisten luustosta www.lujaluusto.fi