Riittävä pitkäaikainen kalsiumin saanti parantaa lasten luuntiheyttä

19.10.2018

Kalsiumin riittävä saanti lapsuudessa vaikuttaa luuston vahvuuteen, todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Se kasvattaa luuntiheyttä ja vähentää osteopenian eli hieman alentuneen luuntiheyden riskiä. Tutkimuksessa riittävästi kalsiumia saaneilla lapsilla oli korkeammat luuntiheysarvot kuin vähemmän kalsiumia saaneilla lapsilla.

Tutkijat toteavat, että kalsiumin riittävän saannin vaikutukset näkyvät luustossa vain riittävän pitkän ajanjakson kuluttua. Kalsiumin kiinnittyminen luustoon on jatkuva, dynaaminen prosessi. Siksi saannin riittävyyttä on tarpeen tutkia pitkäaikaisissa tutkimuksissa.

Tutkimuksessa 179 espanjalaisen lapsen kalsiumin saantia ja luuston tiheyttä seurattiin kolme vuotta. Kalsiumin saanti mitattiin ruokapäiväkirjoista ja verrattiin suosituksiin. Lapset jaettiin kahteen ryhmään riittävän saannin todennäköisyyden mukaan. Luuston tiheysmittaukset tehtiin tutkimuksen lopussa.

Matalan luustontiheyden seuraus, osteoporoosi on tärkeä terveysongelma maailmanlaajuisesti. Vahva luusto rakennetaan jo lapsena ja nuorena. Luuston maksimitiheys saavutetaan 20-30 vuoden iässä. Tämänkin jälkeen luusto uusiutuu jatkuvasti, koko elämän ajan.

Kalsiumia saa hyvin maitovalmisteista

Suositeltavan määrän kalsiumia saa helposti maidosta ja maitovalmisteista.

Leikki-ikäisille riittää 4 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja viipale juustoa. Isommille lapsille ja aikuisille suositellaan 5-6 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja 2-3 viipaletta juustoa päivittäin.

Lähteet:

Closa-Monasterolo R ym. Adequate calcium intake during long periods improves bone mineral density in healthy children. Data from the Childhood Obesity Project. Nutrition Journal (2018) 17:46.

Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja VRN 2016.

Lisätietoja:

ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi