Maidosta ja ravinnon kalsiumista apua metabolisen syndrooman ehkäisyyn

27.02.2020

Tuoreessa usean tutkimuksen yhteenvedossa havaittiin, että enemmän maitoa käyttävillä oli pienempi riski sairastua metaboliseen syndroomaan ja sen häiriöihin kuin vähän maitoa juovilla. Ainoastaan veren paastosokeriarvoihin maidon käyttö ei vaikuttanut.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa.

Yksi tähän meta-analyysiin valituista tutkimuksista oli tutkijoiden oma poikkileikkaustutkimus. Siinä maidonjuojilla havaittiin metabolisen oireyhtymän häiriöistä pienempi riski vyötärönympäryksen kasvuun, rasva-arvojen kohoamiseen ja verenpaineen kohoamiseen kuin niillä, jotka eivät käyttäneet maitoa. Tutkimukseen osallistui yli 5000 tutkittavaa. Tutkimus ja meta-analyysi julkaistiin British Journal of Nutrition -lehdessä.

Toisessa usean tutkimuksen yhteenvedossa selvitettiin ravinnon kalsiumin yhteyttä metabolisen syndrooman riskiin. Korkeimmalla kalsiumin saannin tasolla havaittiin merkitsevästi vähentynyt riski sairastua metaboliseen syndroomaan. Yhteys oli vahvempi naisilla kuin miehillä. Jokainen 300 milligramman päivittäinen lisä kalsiumin saannissa vähensi sairastumisriskiä 7 %:lla. Analyysissä mukana olleisiin tutkimuksiin osallistui yli 63 000 tutkittavaa.

Maitovalmisteista kalsiumia saa helposti

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kalsiumin saanniksi suositellaan aikuisväestölle 800 milligrammaa päivää kohti. Ilman maitovalmisteiden tai kalsiumtäydennettyjen elintarvikkeiden käyttöä siihen on vaikea päästä.

Suosituksissa kalsiumin saannin turvaamiseksi suomalaisille aikuisille suositellaan rasvattomia tai vähärasvaisia, nestemäisiä maitovalmisteita puoli litraa ja lisäksi pari viipaletta vähärasvaista juustoa. Nestemäiset maitovalmisteet voi tarvittaessa korvata kasviperäisillä kalsiumilla ja D-vitamiinilla täydennetyillä elintarvikkeilla. Nestemäiset maitovalmisteet ovat esim. maitoa, piimä, jogurttia, viiliä, rahkaa.

Lähteet:

Hidayat K ym. The association between milk consumption and metabolic syndrome: A cross-sectional study of the residents of Suzhou, China and a meta-analysis. Br J Nutr 2020 Prepublication: 1-20

Han D Dietary Calcium Intake and the Risk of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sci Rep 2019:9(1);19046

Terveyttä ruuasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

Lisätietoja:

Maito ja Terveys ry

ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti Katariina Lallukka, info@maitojaterveys.fi tai 0400 566202