Täysipainoisen kouluaterian koostaa helposti malliaterian avulla

11.08.2020

Koulut alkavat – myös kouluruokailu alkaa! Kouluravintoloissa on jälleen tarjolla täysipainoista, ravitsevaa ruokaa, jonka avulla koululaiset jaksavat keskittyä opiskeluun.

Malliateria helpottaa pientä ja isompaakin koululaista kokoamaan tarjottimelleen täysipainoisen kouluaterian: Puolet lautasesta täytetään tuoreilla tai kypsillä kasviksilla. Neljännekselle valitaan peruna, pasta tai muu viljalisäke. Neljännes lautasesta jää kalalle, lihalle, munalle tai palkokasveille. Ruokajuomana maistuu lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää. Lisäksi ateriaan kuuluu täysjyväleipää levitteellä.

Ikä ja energiantarve vaikuttavat valittavan ruuan määrään. Pienelle lapselle riittää pienempi annos, kun taas murrosikäinen nuori tarvitsee enemmän. Ruokien suhteelliset osuudet ovat samat, vaikka annokset ovat eri kokoisia.

On tärkeä muistaa, että vain syöty ruoka vaikuttaa. Sillä, miten annoksen kokoaa ja mitä suuhunsa laittaa, on merkitystä. Syömättä jäänyt ruoka ei ravitse.

Malli on hyvä muistutus myös aikuisille lounaan merkityksestä ja monipuolisen aterian koostamisesta.

Malliateriaa voi havainnollistaa kouluravintoloissa esimerkiksi julisteen avulla. Maito ja Terveys ry:n ”Ota tästä lautasmallia” -juliste on maksuton ja tilattavissa https://www.maitojaterveys.fi/aineiston-tilaus.html.

Lähde:  
Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus.