Tutustu lehmän elämään Kansainvälisenä koulumaitopäivänä

28.09.2020

Kansainvälistä koulumaitopäivää vietetään maailmanlaajuisesti keskiviikkona 30.9.2020. Päivän kunniaksi kannattaa tutustua maidon alkulähteisiin eli lypsylehmän elämään navetassa.

Navettaan pääsee virtuaalisesti mm. Koskenojan tilan youtube-kanavalla ja Keisalan tilan Maalaisjärki-kanavalla. Molempien tilojen kanavat ovat saaneet tunnustusta tänä vuonna: Koskenojan tilan emäntä sai Ruokatiedon Vuoden ruokakasvattaja -kunniamaininnan ja Keisalan tilan kanava on valittu vuoden opetuskanavaksi.

Koulumaito tukee lasten hyvää ravitsemusta

Kansainvälistä koulumaitopäivää juhlistetaan tänä vuonna 21. kertaa. Päivän vieton on organisoinut FAO, ja sen tarkoituksena on viestiä koulumaidon merkityksestä maailman koululaisten ravitsemuksessa. Lasillinen koulumaitoa on monelle lapselle tärkeä ravintoaineiden lähde ympäri maailman, mutta kaikkialla sitä ei ole saatavilla edes maksusta.

Suomessa on jokaisena koulupäivänä koulumaitopäivä. Meillä oppilaille tarjotaan päivittäin maksuton, täysipainoinen kouluateria, johon kuuluu ruokajuomana maito tai piimä. Maailmalla tämä on harvinaista. Suomalainen kouluruokailu onkin hieno sosiaalinen innovaatio, jota on käyty maailmalta ihastelemassa ja ottamassa oppia.

Eskareille arvotaan viivoittimia

Maitolähettilään Facebook-sivulla järjestetään koulumaitopäivän kunniaksi arvonta eskariryhmille. Ensimmäistä koulumaitopäiväänsä viettävien esikoululaisryhmien kesken arvotaan 200 kivaa eläin- ja maitoaiheista viivoitinta.

Maito ja Terveys ry:n aiempien vuosien koulumaitopäivän eläinaiheisia julisteita on vielä saatavilla ja niitä voi tilata netistä www.maitojaterveys.fi kohdasta aineiston tilaus.

Nykyisin maidon ravitsemusviestintää ja puolueetonta työtä maidon ja maitovalmisteiden merkityksestä ravitsemukselle ja terveydelle tekee Ruokatieto Yhdistys ry. Maito ja Terveys ry:n toiminta itsenäisenä yhdistyksenä päättyi kesäkuussa.

Lisätietoja: