Maidon hiilihydraatit

Elimistö tarvitsee hiilihydraatteja energian lähteeksi. Suositusten mukaan hiilihydraattien pitäisi kattaa noin puolet päivän kokonaisenergiasta.

Hiilihydraattien saanti eri elintarvikeryhmistä

 

Elintarvikeryhmä

osuus hiilihydraattien saannista %

(319 g/henkilö/vrk/v. 2010) 

Viljavalmisteet

42

Sokerit

28

Peruna, kasvikset

13

Maito, maitovalmisteet

9

Marjat, hedelmät

8

   

LÄHDE: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus, Ravintotase 2010 (ennakkko)

Maidon hiilihydraatti on laktoosi eli maitosokeri. Laktoosi on disakkaridi, galaktoosista ja glukoosista koostunut sokeri. Myös tavallinen sokeri, sakkaroosi, on disakkaridi, mutta sen osia ovat glukoosi ja fruktoosi. Laktoosi ei maistu yhtä makealta kuin sakkaroosi. Laktoosia on vain maidossa, muualla luonnossa sitä ei tavata.

Ravintotaseen mukaan laskettuna suomalaisten keskimääräinen laktoosin saanti oli vuonna 2013 noin 23 g päivässä. Maidossa on laktoosia noin 4,8 g/dl. Maustetuissa ja makeutetuissa maitovalmisteissa (jogurtti, viili, rahka) on myös hedelmien ja marjojen sokeria, fruktoosia, ja lisättyä sokeria eli sakkaroosia. Myös keinotekoisesti makeutettuja maitovalmisteita on tarjolla.

Hapatetuissa maitovalmisteissa on vähemmän laktoosia kuin maidossa, koska hapatuksessa osa laktoosista muuttuu maitohapoksi. Vähälaktoosisten maitovalmisteiden laktoosista suurin osa on hajoitettu entsyymin avulla. Kovissa juustoissa ei ole laktoosia lainkaan, sillä se hajoaa kokonaan juuston kypsytyksen aikana. Laktoosittomien maitovalmisteiden laktoosi on poistettu mahdollisimman tarkoin.

Lähde:
Maito ja Terveys ry, Maitotietoa