Lehmänmaitoallergia

Lehmänmaitoallergialla tarkoitetaan maidon proteiinin aiheuttamia oireita. Lehmänmaidosta tunnetaan yli 20 allergeenia. Niitä on sekä kaseiinissa että heraproteiinissa.

Lehmänmaitoallergia on lähes yksinomaan pikkulasten sairaus, joka yleensä häviää kouluikään mennessä. Imeväisiässä pikkulasten suolisto on vielä kehittymätön käsittelemään muuta kuin äidinmaidon proteiinia. Äidinmaidon korvikkeissa käytetään lehmänmaitoa. Koska maidon proteiini on yleensä lapsen saama ensimmäinen vieras proteiini, se voi aiheuttaa allergiaa lapsille, joilla on siihen perinnöllinen taipumus.

Lehmänmaitoallergiaa todetaan 2–3 prosentilla imeväisikäisistä. Tavallisimmat oireet ovat atooppinen ihottuma tai nokkosihottuma, ripuli, oksentelu ja koliikki. Allergia saattaa ilmetä myös nuhana tai hengitysvaikeuksina. Oireita voivat aiheuttaa kaikki maidon proteiineja sisältävät ruoka-aineet, kuten tavallinen äidinmaidonkorvike, maito, maitojauhe, piimä, kerma, jogurtti, viili, jäätelö, rahka, juusto ja hyvin herkästi oireita saavilla myös voi ja maitoproteiinia sisältävä margariini.

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen avulla on mahdollista välttää maitoa ja sen proteiinia sisältäviä elintarvikkeita. Seuraavat ainesluettelossa olevat sanat paljastavat, että tuotteessa on maidon proteiinia: maito, maitojauhe, hera, heraproteiini, kaseiini tai kaseinaatti.

Maitoallergisen lapsen ruokavaliossa maito voidaan korvata kaseiinista tai heraproteiinista tehdyillä korvikkeilla, joissa proteiinit on pilkottu lapselle sopivaan muotoon. Perinteisesti lehmänmaidon sijasta on käytetty soijasta valmistettua korviketta. Moni maitoallerginen lapsi herkistyy myös soijalle. Useimmiten uuden valmisteen kokeilu on tehtävä sairaalassa, jotta mahdolliset voimakkaat allergiaoireet voidaan hoitaa.

Lehmänmaitoallergisen lapsen ruokavalio muodostuu usein varsin suppeaksi ja yksipuoliseksi. Ruokavalioon onkin kiinnitettävä erityistä huomiota ja lapsen kasvua on seurattava tarkoin.

Uusimpien selvitysten mukaan noin kolme prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä on yliherkkä maidon proteiinille. Maitoyliherkillä aikuisilla on erilaisia suolisto-oireita, mutta myös iho- ja hengitystieoireet ovat mahdollisia. Oireiden yhdistämistä tiettyyn ruoka-aineeseen, esimerkiksi maitoon, vaikeuttaa se, että oireiden voimakkuus vaihtelee ja oireet tulevat usein viivästyneinä. Sama maitovalmiste ja sen määrä voivat aiheuttaa oireet eriasteisina eri päivinä.

Lähde:
Maito ja Terveys ry, Maitotietoa