Maidossa ja maitovalmisteissa on paljon proteiinia (noin 3,5 g/100 g). Maitoproteiini on pääosin kaseiinia (80 prosenttia) ja heraproteiinia (20 prosenttia). Kaseiini on maidossa pieninä pallosina, jotka sisältävät myös kalsiumia ja fosforia. Kaseiinipalloset antavat maidolle sen valkoisen värin.
Heraproteiinit ovat maidon arvokkaimpia proteiineja, ja parhaita eläinproteiineja. Heraproteiineja ovat mm. β-laktoglobuliini, α-laktalbumiini, immunoglobuliini, laktoferriini, laktoperoksidaasi. Näillä on lukuisia biologisia tehtäviä, esimerkiksi antibakteerisia ja antioksidanttisia. Herassa on paljon haaraketjuisia aminohappoja kuten leusiinia, isoleusiinia, valiinia ja lysiiniä.
Kaseiinikin sisältää runsaasti välttämättömiä aminohappoja, mutta ei niin sopivassa suhteessa kuin heraproteiini. Kaseiinit jaetaan α-, β- ja κ-kaseiineihin. Niiden tehtävät ovat pääasiassa kivennäisaineiden sitominen ja kuljettaminen. Ne kuljettavat kalsiumia ja fosforia ja parantavat niiden sulatusta mahassa. Kaseiinista voidaan muodostaa monia bioaktiivisia peptidejä, muutaman aminohapon ketjua, joilla voi olla myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Kaseiinin aminohappoja ovat mm. histidiini, metioniini ja fenyylialaniini.
Erityisen runsaasti maidossa on lysiini-aminohappoa, jota kasvikunnan tuotteissa on vähän. Siksi maitovalmisteet täydentävät hyvin kasviproteiinia. Maito ja voileipä ovat yhdessä ravitsemuksellisesti hyvä välipala.
Proteiinin saanti elintarvikkeista
|
|
---|---|
Elintarvikeryhmä |
osuus proteiinin saannista % (108 g/henkilö/vrk/v. 2010) |
Liha, lihavalmisteet |
31 |
Maito, maitovalmisteet |
29 |
Viljavalmisteet |
22 |
Peruna, kasvikset |
7 |
Kalat |
7 |
Kananmuna |
3 |
Marjat, hedelmät |
1 |
LÄHDE: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus, Ravintotase 2010 (ennakko) |
Lähde:
Maito ja Terveys ry, Maitotietoa