Elimistö käyttää rasvaa energian tuottamiseen ja lämmöneristeeksi. Rasvakudos suojaa arkoja sisäelimiä. Rasvan mukana saadaan rasvaliukoisia vitamiineja ja välttämättömiä rasvahappoja.
Rasva on ruoassa maku- ja rakennetekijä. Ruoanlaitossa rasvan aromi-aineet liukenevat veteen parantamaan makua. Maitorasvassa on maidon makuaineita.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa, että ruoan energiasta 25–40 prosenttia saisi olla peräisin rasvasta. Vuonna 2010 saimme rasvaa ravinnosta 109 g/hlö/pv. Se oli 35 prosenttia kokonaisenergiasta.
Rasvan saanti eri elintarvikeryhmistä
|
|
---|---|
Elintarvikeryhmä |
osuus rasvan saannista % (109 g/henkilö/vrk/v. 2010) |
Margariinit |
16 |
Öljyt |
13 |
Voi |
10 |
Maito, maitovalmisteet (josta maidot ja piimät 6 %) |
26 |
Liha, lihavalmisteet |
23 |
Kasvikset, hedelmät |
4 |
Viljavalmisteet |
4 |
Kananmuna |
3 |
Kalat |
2 |
LÄHDE: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus, Ravintotase 2010 (ennakko) |