Maito on imettävien nisäkkäiden maitorauhasessa muodostuva neste, joka sisältää kaikkia jälkeläisen tarvitsemia ravintoaineita. Eri lajien maidon koostumus vaihtelee huomattavasti ja vastaa kunkin lajin tarpeita, mm. proteiinin määrä vaihtelee 1–10 prosenttiin. Äidinmaidossa on vähän proteiinia ja esimerkiksi poronmaidossa runsaasti. Eläinten maidon runsas proteiinipitoisuus kasvattaa eläimet täysikasvuisiksi paljon ihmistä nopeammin.
Ravintoaine |
ihminen |
lehmä |
vuohi |
lammas |
---|---|---|---|---|
Proteiinia, % |
1,2 |
3,2 |
3,4 |
6,2 |
Rasvaa, % |
4,0 |
3,6 |
3,8 |
7,9 |
Laktoosia, % |
6,9 |
4,7 |
4,1 |
4,9 |
Kalsiumia, mg/100g |
33 |
122 |
134 |
193 |
Fosforia, mg/100 g |
43 |
119 |
121 |
158 |
Ihminen on vuosituhansia sitten oppinut käyttämään eläinten maitoa arvokkaana ravinnonlähteenä. Suomessa käytetään pääasiassa lehmänmaitoa. Muissa kulttuureissa vuohen-, lampaan-, kamelin- ja hevosenmaito on tuttua. Maidon koostumukseen vaikuttavat muun muassa lehmärotu, lypsykauden vaihe, ruokinta, lehmän ikä, ympäristöolot ja lypsyn vaihe.
Lähde:
Maito ja Terveys ry, Maitotietoa