Maidon koostumus

 

Maidon koostumus %

 

Vettä

87

Kuiva-ainetta

13

josta laktoosia

4-5

rasvaa

4

proteiinia

3

kivennäisaineita

1

Maidossa on vesi- ja rasvaosa. Vesiosassa on veden lisäksi laktoosia eli maitosokeria, proteiinia, vesiliukoisia vitamiineja sekä kivennäisaineita. Rasvaosa sisältää varsinaisen rasvan lisäksi mm. rasvaliukoisia vitamiineja, fosfolipidejä sekä steroleja, kuten kolesterolia. Rasvattomissa ja vähärasvaisissa maitovalmisteissa rasvaliukoisia ravintoaineita on vähemmän tai ei lainkaan, mutta kaikki vesiliukoiset ravintoaineet ovat tallella.

 

Mistä maitovalmisteiden värit tulevat?

Maidon läpinäkymätön väri johtuu sen sisältämistä aineosista: rasvasta, proteiineista ja kivennäisaineista. Maidon kaseiinimisellit ja rasvapallot heijastavat maitoon tulleet valonsäteet, joten maito näyttää valkoiselta. Kun maidon rasva poistetaan, maito muuttuu läpinäkyvämmäksi ja saa sinertävän vivahteen. Kerman ja voin kellertävä väri johtuu maidossa olevasta A-vitamiinin esiasteesta, beetakaroteenista. Juuston valmistuksessa syntyvän heran kellertävä väri johtuu puolestaan riboflaviinista (B2-vitamiini).

Lähde:
Maito ja Terveys ry, Maitotietoa