Mikä ero on lehmänmaidolla ja meijerimaidolla?

Maidontuotantotiloilta kerätty käsittelemätön maito on raakamaitoa. Lehmästä lypsetty maito kerätään tilatankkeihin jäähdytettäväksi alle +6°C:een. Lämpötilavaatimuksista navetasta jakelukuljetuksiin on annettu määräykset kahdessa maa- ja metsätalousministeriön päätöksessä. Määräysten (20/EEO/94) mukaan lehmästä lypsetty maito on jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti alle +6°C:een.

Maito ei saa kuitenkaan missään vaiheessa jäätyä. Tankeista maito siirretään maitoautoihin (lämpötila korkeintaan +7°C), jotka kuljettavat maidon meijeriin.

Meijereissä raakamaito on jäähdytettävä +6ºC:n lämpötilaan ja pidettävä tässä lämpötilassa lämpökäsittelyyn asti. Jos maitoa säilytetään meijerissä yli kaksi vuorokautta, ei säilytyslämpötila saa olla yli +4ºC.

Virheellisen maidon pääsy tuotantoprosessiin tai tuotteisiin saakka olisi vahingollista ja kallista. Siksi maidon laadun tarkastaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on tärkeää. Jo keräilyauton kuljettaja tarkastaa maidon hajun ja ulkonäön ennen maidon siirtämistä tilatankista maitoautoon. Kuljettaja ottaa myös maidosta näytteen laboratoriotutkimuksia (bakteerien pesäkemäärä, solut, maku) varten.

Maidon käsittely meijerissä alkaa vastaanotetun maidon punnituksella, jäähdytyksellä sekä laatu- ja koostumustutkimuksilla. Meijerissä maito separoidaan, vakioidaan, homogenoidaan ja pastöroidaan.